λωποδύτης < από το λώπη ή λώπος που σημαίνει ένδυμα και το δύω που σημαίνει βυθίζω,βουτώ (αυτός που κλέβει ρούχα) - λωποδύτης < αρχαία ελληνική λωποδύτης - λωποδύτης αρσενικό - κλέφτης // απατεώνας
................................................ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΒΙΩΝΕΙ Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ
Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

....................... "Η εξουσία χαρίζει τα αγαθά της μόνο σε όσους επιθυμούν να την υπηρετήσουν". Μιχ. Σπέγγος

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!! ΠΡΟΣΟΧΗ!!!

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Η νέα συντεταγμένη χρεοκοπία της Ελλάδος είναι αναπόφευκτη!

Δυστυχώς μετά την εγκληματική έως προδοτική στάση μέρους των ελλήνων πολιτικών να χρεοκοπήσει συντεταγμένα η Ελλάδα στο πλαίσιο του PSI+ εις βάρος των ελληνικών τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων και προς όφελος των ευρωπαϊκών τραπεζών χάθηκε η καλύτερη ευκαιρία αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους με μεγάλο haircut.

Η ιστορία θα αποδείξει ότι η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ εγκλημάτησε από απίστευτη φοβία και προχειρότητα καθώς δέχθηκε να δοθεί χρόνος στις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες να ξεφορτώσουν τα ελληνικά ομόλογα που κατείχαν, σε αντίθεση με τις ελληνικές τράπεζες που υποχρεώθηκαν να διακρατήσουν τα ομόλογα που γνώριζαν ότι θα κουρευτούν.Έτσι εξηγείται πως οι τράπεζες παγκοσμίως και ειδικά της Ευρώπης κατείχαν ελληνικό χρέος 196 δισεκ. ευρώ και βρέθηκαν προ του PSI+ με 45 δισεκ. ευρώ.

Η ΕΚΤ λειτούργησε ως προστάτης του ευρωπαϊκού banking καθώς φορτώθηκε μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους, που ξεφόρτωσαν οι ευρωπαικές τράπεζες.
Η μεγάλη ευκαιρία χάθηκε αλλά καταγράφηκε ως γεγονός η συντεταγμένη χρεοκοπία της Ελλάδος.
Βαθμολογήθηκε σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας, πληρώθηκαν τα CDS και η ιστορία συνεχίζεται…
Το τέλος της ιστορίας, του ελληνικού δράματος δεν έχει ακόμη γραφεί.
Εσχάτως έχει ανοίξει για λόγους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης συζήτηση για το επαχθές του χρέους.
Με την ακριβή ερμηνεία του όρου επαχθές χρέος είναι αυτό που φέρει όρους που το καθιστούν μη εξυπηρετήσιμο και αυτό είναι μόνο το σκέλος των ομολόγων ύψους 55 δισεκ. και όχι των δανείων της Τρόικα.
Το βασικό επιχείρημα που προβάλλεται από αυτούς που εναντιώνονται στο haircut στο χρέος εντός της Ελλάδος είναι ότι:
«το χρέος ποτέ και καμία κυβέρνηση δεν έχει αποπληρώσει διεθνώς και για τον λόγο αυτό δεν υπάρχει χώρα με μηδενικό χρέος.
Το χρέος αποτελεί μια ανακυκλούμενη πίστωση.
Δανείζεται μια οικονομία από τις αγορές καλύπτει ανάγκες του εθνικού προϋπολογισμού, αποπληρώνει παλαιά ομόλογα και τόκους και ο φαύλος κύκλος του υπερδανεισμού συνεχίζεται.
Άρα κακώς στην Ελλάδα γίνεται συζήτηση περί αποπληρωμής των δανείων καθώς το χρέος ουσιαστικά ποτέ δεν αποπληρώνεται, αλλά επιμηκύνεται στο μέλλον.
Παγκοσμίως το χρέος φθάνει τα 51 τρισεκ. δολάρια ή 37 τρισεκ. ευρώ και το παγκόσμιο ΑΕΠ δηλαδή το παγκόσμιο ακαθάριστο προιόν, στα 72 τρισεκ. δολάρια ή 52,6 τρισεκ. ευρώ και στην πορεία των χρόνων αυξάνεται και δεν μειώνεται το χρέος.
Άρα καμία χώρα του πλανήτη δεν θα αποπληρώσει το χρέος της».
Η προσέγγιση αυτή είναι πολύ ενδιαφέρουσα αλλά δεν απαντάει στο ερώτημα γιατί χώρες βρέθηκαν σε οικονομική κρίση και ύφεση ενώ η Ελλάδα υποχρεώθηκε σε χρεοκοπία;
Ήταν οι υψηλοί τόκοι καθώς η Ελλάδα είχε φθάσει να πληρώσει 16-18 δισεκ. ετησίως σε τοκοχρεολύσια που προφανώς δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει είναι η απάντηση γιατί η Ελλάδα οδηγήθηκε σε αδιέξοδο.
Ήδη οι τόκοι έχουν μειωθεί στα 6 δισεκ. με προοπτική να υποχωρήσουν στο 1,8 με 2 δισεκ. υπό ένα σενάριο επιμήκυνσης.

Η Ελλάδα έχει όμως μια δομική ιδιαιτερότητα.
Το χρέος της όπως αναδιαρθρώθηκε αγγίζοντας πλέον τα 321 δισεκ. ευρώ εκ των οποίων 245 δισεκ. δάνεια της Τρόικα δεν κατευθύνθηκαν στην ανάπτυξη ή στην δημιουργία ενός οικονομικού μοντέλου.
Ήταν μια βίαιη αναδιάρθρωση ανάγκης όπου αντικαταστάθηκε το χρέος που κατείχαν οι ιδιώτες με χρέος που κατέχουν τα κράτη.
Η Ελλάδα δεν έχει οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης σοβαρό, δεν έχει εξαγωγική δυναμική και ως εκ τούτου ή θα επιλέξει να βουλγαροποιηθεί διατηρώντας το χρέος ανέπαφο ή θα επιλέξει μια δραστική μείωση του χρέους μέσω haircut στα δάνεια του επίσημου τομέα.

Το haircut θα απελευθερώσει ένα μεγάλο βάρος από την Ελλάδα ίσως 100 δισεκ ευρώ και η εξέλιξη αυτή θα βοηθήσει την χώρα να ξαναχτίσει το οικονομικό της μοντέλο χωρίς να βαρύνεται με ένα χρέος που δεν δημιουργήθηκε για να στηρίξει ένα οικονομικό μοντέλο αλλά για να ικανοποιήσει την καταναλωτική μανία των 2 τελευταίων 10ετών του ελληνικού δημοσίου και ελληνικής κοινωνίας.
Η απελευθέρωση από το βάρος μέρους του χρέους θα πρέπει να συνοδεύεται όμως από ένα εθνικό σχέδιο όπου τα πολιτικά κόμματα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που θα συγκυβερνήσουν εξ ανάγκης να συναποφασίσουν το μοντέλο της επόμενης 10ετίας για την Ελλάδα.
Αναφορές περί εθνικοποίησης τραπεζών, αύξησης των συντάξεων και μισθών δεν μπορούν να υλοποιηθούν γιατί απλά θα οδηγήσουν σε ακόμη βαθύτερη ύφεση.

Η Ελλάδα χρειάζεται μείωση χρέους και εθνική στρατηγική ως προς το οικονομικό μοντέλο που θα υιοθετήσει η χώρα.
Βέβαια γεννάται το ερώτημα με αυτό το πολιτικό προσωπικό η Ελλάδα μπορεί να διασωθεί;
Αυτοί που χρεοκόπησαν την Ελλάδα μπορούν να την διασώσουν;
Το πολιτικό προσωπικό της Ελλάδος δεν είναι ικανό να μοιράσει δυο γαϊδουριών άχυρα.
Έτσι ίσως εξηγείται γιατί η Ευρώπη δεν μας έχει καμία εμπιστοσύνη, φοβούνται μήπως δαπανήσουμε πάλι τα χρήματα τους σε γαρύφαλλα σε νυχτομάγαζα ή σε Porsche ή Ferrari....
Όμως ελλείψει οικονομικού μοντέλου....θα καταστεί μονόδρομος και νέα συντεταγμένη χρεοκοπία της Ελλάδος εντός ευρώ.
Αν η Ελλάδα διέθετε σοβαρό οικονομικό μοντέλο θα μπορούσε να χτίσει πάνω σε αυτό και να διαχειριστεί το χρέος.
Θα σχολιάσουν πολλοί μα είναι δυνατό η Ελλάδα να συνάψει δάνειο 18 δισεκ. άρα νέο μνημόνιο και να προχωρήσει σε haircut στο χρέος;
Επίσης ποιο κοινοβούλιο θα ψηφίσει haircut στα δάνεια που χορηγήθηκαν προς την Ελλάδα;
Η απόφαση θα είναι πολιτική.
Το μήνυμα των ευρωεκλογών θα είναι μήνυμα αμφισβήτησης της πολιτικής της Ευρώπης και στο κίνδυνο αποσχιστικών δυνάμεων η Γερμανία θα συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι το πειραματόζωο.
Η Ελλάδα με την δουλική της στάση ξευτιλίζεται.
Από υπερήφανο κράτος έχει καταντήσει κράτος παρίας.
Άβουλο έθνος, υποταγμένο στα χρέη και βουτηγμένο στις πολλές παλιές αμαρτίες.

Ο μικρόκοσμος των αγορών 
Επισημάναμε, πρόσφατα, ότι με βάση το δυσμενές σενάριο, αν δηλαδή όλα πάνε στραβά το ελληνικό χρηματιστήριο θα μπορούσε να υποχωρήσει έως τις 900 μονάδες και το spread στα ομόλογα να εκτιναχθεί στις 900 μονάδες από 672 μονάδες βάσης που βρίσκεται.
Το σενάριο αυτό θα υλοποιηθεί μετά μεγάλης βεβαιότητας αν μετά τις ευρωεκλογές η κυβέρνηση έχει συντριβή σενάριο όχι απίθανο και τεθεί θέμα συνοχής της κυβέρνησης ή υπό το βάρος της ήττας η Ελλάδα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.
Ακόμη και στο θετικό σενάριο για την κυβέρνηση που η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μόλις 2-3% μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ διαλυμένο έχοντας καταντήσει πολιτικό απομεινάρι του χθες, η κυβέρνηση θα έχει υποστεί πολύ βαρύ χτύπημα που η ΝΔ δεν θα μπορεί να απορροφήσει.
Το ΠΑΣΟΚ ως κυματοθραύστης της λαϊκής δυσαρέσκειας διασώζει την ΝΔ έως σήμερα.
Μετά τις εκλογές όπου το ΠΑΣΟΚ θα αποτελεί κόμμα της παρελθούσας ιστορίας και όχι της μελλοντικής, η ΝΔ θα δέχεται άμεσα την φθορά της εξουσίας και το μοιραίο θα είναι αναπόφευκτο.

Πέτρος Λεωτσάκος 
- Δημοσιογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ελλάδα από 1974 μέχρι και σήμερα (στοιχεία 2014) εισάγει όπλα κατά μέσο όρο και σε ετήσια βάση

Tasos Anastasopoulos  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η Ελλάδα από 1974 μέχρι και σήμερα (στοιχεία 2014) εισάγει κατά μέσο όρ...